SEO en je domeinnaam : keywords of je eigen merk ?

Published on

Heb je plannen om een nieuwe website te lanceren voor je nieuwe activiteit ? Journal du Net geeft enkele nuttige tips om één van de belangrijkste keuzes te maken in je nieuwe digitale bestaan: je domeinnaam. Het is een keuze met potentieel grote gevolgen voor je zoekmachine-optimalisatie.

Om het eenvoudig te houden, heb je eigenlijk twee keuzes:

  1. Of je kiest voor een unieke merknaam, die je met de tijd opbouwt. bvb www.simplisso.be. Op zich zegt dit niet veel over onze activiteit.
  2. Of je kiest voor een domeinnaam die uit sleutelwoorden bestaat die je activiteit omschrijven. www.auto-takel-hersteldienst.be laat weinig aan de verbeelding over. Dit is wat men noemt een « Exact Match Domain » of EMD.

De EMD lijkt een verstandige keuze. Ooit was hij dat ook, en soms kan hij het nog zijn. Een EMD heeft op SEO vlak een schijnbaar logische voorsprong door het gebruik van keywords die zo waardevol zijn voor zoekmotoren.

En toch... Deze techniek werd de voorbije jaren zo vaak gebruikt en misbruikt, dat de zoekmotoren - met Google op kop - de neiging hebben dergelijke URLs te bestraffen, zeker indien de site weinig waardevolle content bevat of wanneer de inhoud niet overeenstemt met wat de URL laat uitschijnen.

Content is een moeilijk maar verplicht nummer om een degelijke ranking te verkrijgen. EMD's worden dus sterk afgeraden voor een website die je hoofdsite uitmaakt. Voor microsites of specifieke campagnes kan de EMD echter wel degelijk nuttig zijn. Zo heeft Nestlé bvb een website www.latableadessert.fr (de desserttafel) die degelijke en voldoende content aanbiedt om zijn bezoekers èn de zoekmachines te behagen.

Maar online langzaam je merk opbouwen met goeie en regelmatige content blijft veruit te verkiezen op middellange termijn, zelfs al is je URL zonder betekenis.

Une fois votre choix opéré, il vous restera à choisir vos extensions de domaine en fonction de vos cibles et de votre positionnement.

Eens je je keuze gemaakt hebt, volgt nog de keuze van je domeinnaamextensie, Word het een .com ? Een .eu ? Een .be ? Een .brussels ? Lees ook hier meer over in dit artikel van Journal du Net (franstalig artikel).

En hoe heb jij je domeinnaam gekozen ?

Search Engines, Website, SEO

 

© Copyright 2018 - Simplisso